Дарина Кроснева завършва хорово дирижиране в ДМА Проф. П. Владигеров, София. От 1979 г, продължение на 42 години и понастоящем е диригент на Хора на варненските момчета и младежи. Работи с трите му основни формации-момчета, младежи и смесен хор. Носител на  престижни награди, почетни дипломи и отличия от международни и национални конкурси и фестивали. Носител на Специална  и Първа награда за мъжки хор – Монтрьо, Швейцария. Концертира с голям успех със състава в Полша,  Гърция, Германия, Швейцария, Белгия. Австрия,Люксембург, Италия, Америка. Участва с хора в: Европейски културен проект – Хамбург, Бремен /2012/; “Европа Кантат“ – Бон /2013/; концерт в  Европейския парламент,Брюксел /2014/;  Световен  хоров фестивал ‘‘Ангели на мира‘‘ и Щаба на Обединените нации -Виена, Австрия /2016/; Международен музикален фестивал – Тоскана,Италия /2018/.

Осъществява записи в Белгийското национално радио, радио „Шабле“ – Швейцария, БНР, радио Варна. От 1981 до 1985 е Главен диригент на Женски хор на медицинските работници към ПДК. Носител на златен медал с хора.

Носител на „Сребърна Лира“ „Златна Лира“  и Кристално Огърлие от СБМТД за високи художествени постижения и дългогодишна творческа дейност, Награда „Златен Век“ на Министерството на Културата и Почетна Грамота за цялостен принос в развитието на хоровото изкуство и българската култура. Член на международно жури:Европа Гранд При-Дебрецен,Унгария;Международен Майски хоров конкурс-Варна-/2008, 2010,2019/ , Международен хоров конкурс-Тур,Франция/; Международен хоров конкурс- Превеза, Гърция .

Дългогодишен член на Организационния комитет на МХК „Проф. Г. Димитров“.

Председател на Диригентски колегиум – Варна при БХС.

 

Проф. Йовчо Крушев не се нуждае от представяне на широката публика. Повече от тридесет години маестрото участва активно в културното ни съвремие с многостранните си изяви като изпълнител, композитор, теоретик и педагог. През тези наситени с творческа работа години, той е изнесъл около 2000 концерта, гостува на всички наши симфонични оркестри, гастролира в около 30 страни по света с неизменно висока критична оценка. Й. Крушев е лауреат на престижни наши и международни конкурси, между които – Конкурсът „П.И. Чайковски” в Москва. Записва класическа и съвременна музика, изпълнява за първи път голям брой нови творби, участва в български и международни фестивали, води майсторски класове у нас и в чужбина. Журира международни конкурси за пианисти.Професор Крушев е автор на солови, хорови, камерни и симфонични произведения, църковна музика, музика към театрални постановки и др. Творчеството му е познато в Италия, Япония, Гърция, Германия, Кипър, Турция, Унгария, Русия,Бразилия, САЩ и др. Й. Крушев е лауреат на международни конкурси по композиция,както и на редица награди за цялостна дейност в България. Член на СБК. От 1999 г. Й. Крушев е носител на ,,КРИСТАЛНА ЛИРА за върхови постижения в изпълнителското изкуство”, присъдена от Министерството на културата, Съюза на музикалните дейци и Радио FM Класик. Студентите на проф. Крушев често музицират заедно със своя учител. Те са носители на повече от 50 награди на наши и международни конкурси. Проф. Й. Крушев преподава в Клавирната катедра на Инструменталния факултет на НМА, както и в Катедрите по Дирижиране и Композиция на ТКДФ. Публикува свои материали, както в периодичния печат, така и в специализираните издания за музика в страната. През 2007 и 2017 г. Й. Крушев бе удостоен със „ЗЛАТНА ЛИРА” от Съюза на музикалните дейци в България. През 2008 г., с указ на президента на Република България, проф. Крушев е удостоен с най-високата степен на орден „Св.Св. Кирил и Методий” – огърлие, „за изключителни постижения в областта на културата и изкуството”. От 2000 до 2008 г. проф. Крушев е Заместник Ректор на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”, гр. София. От 2016 г. е Ръководител на Клавирната катедра към Инструменталния факултет на НМА. От 2018 г. живее и работи в САЩ.

 

Любомир Денев – син е диригент и композитор, роден през 1988 г. в София. От 2021 г. Денев е първият носител на наградата за млад диригент на името на Стефан Линев, връчена от Международен музикален фестивал „Софийски музикални седмици“ и фондация „Евро Атлантик Арт“. През същата година е един от 20 диригенти избрани от целия свят, полуфиналист на конкурс на Universität der Künste Berlin, където дирижира Berliner Symphoniker. През 2019 г. печели трета награда на диригентския конкурс в Лос Анжелис.

Любомир Денев е главен диригент на Филхармония „Пионер“ от 2010г. През 2012 г. основава звукозаписната компания Four For Music заедно с Георги Стрезов, Георги Еленков и Борис Радилов и е главен диригент на Sofia Session Orchestra в периода 2012 – 2019 г. към същата компания.

            Денев е гостувал на повечето български оркестри, сред които Софийска филхармония, Симфоничният оркестър на БНР, Биг бенд на БНР, Нов симфоничен оркестър, Държавна опера Русе, оркестрите на Пазарджик, Враца, Видин и др.

            С Филхармония „Пионер“ Денев е изнасял концерти на фестивали във Виена, Берлин, Будапеща, Ниш, Одрин, Солун, София, Пловдив, Варна и др. С други оркестри е дирижирал турнета в Китай и Абу Даби.           

            Любомир Денев е възпитаник на НМУ „Любомир Пипков“, където завършва през 2007г. със специалност пиано при проф. Иван Дреников. По-късно изучава оперно-симфонично дирижиране в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ при проф. Пламен Джуров и доц. Деян Павлов. Извън България Денев учи дирижиране с проф. Колин Метерс, Мартин Окервал, д-р Скот Уис, Нийл Томсън и Джин Уанг.

 

 

Ганчо Ганчев  е главен художествен ръководител и диригент на Варненски камерен оркестър и  Варненска детско-юношеска опера. Заместник председател е на Български хоров съюз.

В творческата си биография има над 1600 изяви /концерти, спектакли и разнородни музикални и музикално-сценични продукции/. Диригент-постановчик е на повече от 15 мюзикъла. Оркестрира, аранжира и дирижира театрална и симфонична музика, камерни пиеси и песни. Концертирал е в България, редица европейски страни и Канада. Има осъществени записи в БНР и радио CBS – Канада. Журира международни и национални конкурси. Носител е на награда Шофар /2010г/ на организация на евреите „Шалом“ и на Златна лира на Съюза на българските музикални и танцови дейци /2013/.

 

 

 

Яна Делирадева изучава хорово дирижиране при проф. Никола Липов и проф. Георги Робев. Завършва магистратура в Уестминтърския хоров колеж в Принстън, Ню Джързи, в класа на проф. Джоузеф Флъмърфелт.

В хор „Детска китка” започва работа като помощник диригент през 2003 г., а през 2011 г. поема ролята на диригент на концертния състав. Във фокуса на нейната дейност е развитие и привличане на нови публики чрез обогатяване на репертоара и сътрудничество с творци от различни артистични сфери, като едновременно с това запазва високия технически и художествен стандарт на хора, установен от предишните диригенти.

Яна е асистент и докторант по хорово дирижиране в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Асен Диамандиев” в Пловдив. От 2018 г. работи и като диригент в Детска Академия на Опера Пловдив.

Носител е награда за диригентско майсторство „Проф. Венета Вичева” и за най-добър диригент от фестивала „Черноморски звуци” в Балчик, както и наградата „Златна лира”  на СБМТД.

 

Проф. д-р Теодора Павлович е Завеждащ Катедра „Дирижиране  и Композиция“  в Нaционалната музикална академия  „Панчо Владигеров”.  Диригент е на Софийския камерен хор „Васил Арнаудов“ и на Хора на Класик ФМ Радио, гост-диригент, лектор и член на международно жури на редица престижни събития в 28 страни на Европа, в САЩ, Русия,Китай, Япония, Хонг Конг, Тайван, Южна Корея,Израел. През 2007/2008 дирижира Сесия на Световния младежки хор,обявен от ЮНЕСКО за Посланик за мир. От 2012 година е Представител на България в Световния хоров съвет, а от 2021 година е Почетен член на Съвета. Награждавана е с престижни награди  от Министерство на културата,  Европейския съвет на научните и културните общности, Съюза на българските музикални и танцови дейци, Българския хоров съюз, Класик ФM Радио и други професионални музикални институции.

 

 

Любомира Александрова завършва  Българска държавна консерватория, Теоретико-композиторски и Диригентски факултет по специалност Хорово дирижиране в класа на Проф. Димитър Русков.

В периода 1984г.- 1998г. работи като диригент и главен диригент на Оперния хор на Държавна опера град Варна. Участва в подготовката на оперни продукции в международни музикални фестивали като ежегодното участие  в Международния музикален фестивал   „Варненско лято”, Международния оперен фестивал в град Корфу, Гърция, спектакли и концерт по случай откриването на новата сграда на Каирска опера, Египет, участие на Варненския оперен хор в продукциите на Опера Монте Карло „Отело” от Дж. Верди и „Едип Цар” от И.Стравински на Международния музикален фестивал в Атина, Гърция, премиера на операта „ Отело” от Дж. Верди в Александрия, Египет, в суперпродукцията  на операта „Аида” от Дж. Верди в град Луксор, Египет, турнета с международен изпълнителски състав в Германия, Австрия, Холандия, Люксембург, Италия, Испания, Португалия, Гърция и Франция.

От 1998г. до 2012г. работи като преподавател и хоров диригент в Музикалния факултет на университета Билкент, Анкара, Турция. Там е един от основателите на представителния студенски хор Билкент.

В периода 2012-2016  работи като главен диригент на хора на Държавна опера Анкара, Турция. Подготвя оперния хор в множество продукции на Анкарска опера както и за участието му в Международния оперен  фестивал Аспендос, Анталия, Международния оперен фестивал в Истанбул, а също и  турнета на Анкарска опера в Русия, Китай и Италия.

Работи като гост-диригент с хоровете на Софийска национална опера, Държавна опера Анталия, Турция, с полифоничния хор към Министерство на културата на Турция. Прави записи и изнася концерти с български произведения със Смесения хор на Държавно радио ТРТ, Анкара.

Подготвя сборен хор за откриване на Международния оперен фестивал Аспендос, Турция с диригент Хосе Кура.

През 2015 г. получава награда за най-добър оперен хоров диригент в Република Турция.

Работила e с диригентите Емил Табаков ,Георги Димитров,Иван Филев, Недялко Недялков, Христо Игнатов, Борис Хинчев, Михаил Ангелов, Йордан Дафов, Лучано ди Мартино, Хосе Кура, Сунай Муратов, Ренгим Гйокмен, Гюрер Айкал, Винфрид Мюлер, Гаетано Солиман, Флориан Франек.

От сезон 2016-2017 е диригент на Смесения хор на БНР.