Жури 2018

Александър Вацек

Хормайстор, диригент, вокален педагог, член на жури, ръководител на семинари и аранжор. Александър Вацек е основател на Общинска хорова капела „Орея“ в Житомир и хор „Гаудеамус“ към Университета в Бърно. Печели с тези формации 36 първи места и 10 награди Grand Prix (9 от тях с „Орея“ – 1993 в Майнхаузен, 1995 в Тур, 1996 в Линденхолцхаузен, 1998 в Монтрьо, 1999 във Вернигероде, 2007 в Киев, 2008 в Марибор, 2011 в Толоса, 2014 в Арецо; с хор „Гаудеамус“ – IFAS Pardubice, 2002). Той е признат за почетен член на изкуството на Украйна, получава държавната награда „И. Oгиенко“, както и много други. Организира хорови семинари и участва в симфонични проекти по цял свят. Многократно е канен за член на жури на Световните хорови игри, проведени в Пусан (Южна Корея, 2002), Бремен (Германия, 2004), Ксиамен (Китай, 2006) и на престижни международни хорови конкурси в Испания, Германия, Италия, Украйна,  Норвегия и Естония. През 2006 година президентът на XXXV Международен хоров конкурс в Тур (Франция) Кристиан Баландра публикува за Министерството на културата на Франция анализ на 50 хорови конкурса за периода 1995-2005, в който той признава Александър Вацек за един от 20-те най-добри хорови диригенти в света.

Лоренцо Донати

Композитор и диригент, учил при K. Тони, E. Мориконе, П. Дусапен. Учил е и хорово дирижиране при Диего Фазолис и Гари Граден. Участва в концерти с формациите Coro Giovanile Italiano, Vox Cordis, Hesperimenta и UT Insieme Vocale Consonante и е печелил много национални и международни награди, между които и Гран При Европа за хорово пеене 2016. През 2007 г. печели Международния конкурс за хорови диригенти (Болоня). От 2016 г. започва да води професионалния хор Guido Chigi Saracini в Сиена. Композициите му се изпълняват и публикуват по цял свят. Сътрудничи с няколко международни културни института като Accademia Chigiana, Europa Cantat, Feniarco, Фестивала Incontro Polifonico Città di Fano, Фондация Guido d’Arezzo, Национален конкурс за хорови диригенти, Festa della Voce. Лоренцо Донати печели забележителни награди на състезания и конкурси в Арецо (1996, 1999), Гориция (1999, 2002), Рим (1999), Авелино (2003) и Виторио Венето (2007). Води майсторски класове по хорова музика и композиция и често е канен като член на жури на международни конкурси. Преподава композиция на хорова музика и хорово дирижиране в Консерваторията в Тренто.

Никол Корти

Педагог, диригент и хормайстор, Никол Корти учи в Националната консерватория за музика и танци в Лион при Бернар Тетю, където през 2008 г. наследява неговия пост като директор на катедрата по хорово дирижиране. Никол Корти ръководи хоровете на Нотр Дам в Париж от 1993 до 2006 г., където възстановява различните вокални ансамбли и придава ново измерение на музикалните дейности. В Нотр Дам тя разширява репертоара от творби от 20-и и 21-ви век, като продължава да изпълнява музика от романтичния и ораторийния репертоар. Никол Корти има същите амбиции и с Хор „Британ“, който създава през 1981 г. Ансамбълът бързо постига международно признание благодарение на многобройните си концерти в Европа и Съединените щати и вдъхновява много композитори да напишат смели и оригинални произведения за ансамбъла. Никол Корти работи съвместно и с известни оркестри, които й доверяват подготовката на своите хорови формации: Оркестровия ансамбъл на Париж,  Националния оркестър на Лион и др. Участва в журито на много международни конкурси и води майсторски класове във Франция и чужбина. Отличена е два пъти с наградата за хорово пеене „Лилиан Бетанкур“. През 2002 г. тя получава  ранг „Кавалер“ на Френския национален орден за заслуги.

Енрике Азурза

Роден в Толоса, Енрике Азурза учи хорово дирижиране в Страната на баските и в Стокхолм. От 1985 г. е диригент на хор Hodeiertz в Толоса. През 1991 г. печели Гран При с хор „Hodeiertz“ и получава наградата за най-добър диригент на Международния конкурс във Варна (България).  През 1997 г. основава професионалния вокален ансамбъл КЕА с цел популяризиране на съвременна и старинна музика. Президент е на Конфедерацията на хоровете в Страната на баските. Той е представител на Испания в Световните хорови симпозиуми в Сидни през 1996 г. с хор Hodeiertz и в Пуерто Мадрин през 2011 г. с вокален ансамбъл KEA. Енрике Азурза ръководи Испанския национален младежки хор, диригент е на Хора на Института за хорово пеене в Арагон (Сарагоса, 1993-2003), Хора към Университета в Страната на баските (1999-2016). Художествен ръководител е на Sociedad Coral de Bilbao“ от 2016 г. С всички състави успешно участва на различни национални и международни конкурси и записва няколко компактдиска. Член е на Музикалния комитет на Международния хоров конкурс в Толоса и на World Simposyum Barcelona 2017 и художествен ръководител на Националния хоров конкурс на Ejea de los Caballeros. Често е канен за член на жури на национални и международни конкурси и фестивали.

Ясенка Остоич

Дипломира се и специализира следдипломна квалификация  по дирижиране в Загребската музикална академия в класа на проф. Павле Дешпал. Като професор в Музикалната академия, тя ръководи Художествен академичен хор и Камерен хор в многобройни оперни, вокални и инструментални проекти, високо оценени както от публиката, така и от музикалните критици в Хърватия и чужбина. Носител е на множество държавни и международни награди, две от които са Гран При Европа. Заедно с ансамблите си участва в много фестивали и конкурси. Ясенка Остоич е диригент и на „Хор на загребските момчета“, основателка на хърватското общество „Collegium pro arte“ (2006), както и редовен член на жури на различни регионални и държавни, оркестрови и хорови конкурси. Ясенка Остоич е била лектор и ръководител на семинар по вокална техника и ансамблово пеене. Била е гостуваща преподавателка в университети в САЩ, Полша, Словения и Австрия и е настоящ артистичен директор на Световния хоров фестивал за мюзикъли в Солун (Гърция).

Весела Иванова Гелева

Весела Иванова Гелева завършва Национално училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“ – Пловдив със специалност пиано и музикална теория. Висшето си образование получава в Национална музикална академия „Панчо Владигеров“ – София в класа по хорово дирижиране на проф. Васил Арнаудов и проф. д-р Виржиния Атанасова. От 1994г. доц. д-р Весела Гелева е преподавател в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив. През 2006 г.защитава докторската си дисертация „Специфика и възпитание на певческия глас в детска и юношеска възраст и проблеми на приложението му в хоровия колектив“. През 2006 г. създава Академичен смесен камерен хор „Гаудеамус“ при АМТИИ – Пловдив. Съставът има многобройни участия в български и чуждестранни хорови фестивали. През 2013г. хорът е номиниран за „Кристална лира”, както и става носител на наградата на фондация „Петя Павлович“ за високи постижения в областта  на хоровото изкуство. През 2014 г. получава наградата „Музикант на годината“ – категория „Ансамбъл“ на Allegro vivace. Доц.д-р Весела Гелева е носител на награда за високо хорово-диригентско майсторство от 13-и Международен хоров фестивал на православната музика „Достойно есть“ – Поморие. Носител е на академичната наградата „Меден чан“ за високи художествено-творчески постижения.

Елена Стефанова Христова

Дипломира се в Национална Музикална Академия „Проф. Панчо Владигеров“ – София последователно в две специалности:  „Музикална педагогика“ и „Хорово дирижиране“ при проф. Димитър Русков.      Създава и ръководи детски, юношески, смесени и камерни хорове в гр. В. Търново и Габрово, удостоени със златни медали на IV Фестивал на хоровата музика на България. Получава награда за най-добра интерпретация за българска хорова песен и „Отличник“ на Комитета за изкуства и култура. От 1974 е диригент на хора на Държавна опера – гр. Варна. Удостоена е с награди за принос към Фестивала „Варненско лято“, „Награда Варна“, орден „Кирил и Методий“ – I степен. През 1991г. е поканена като Главен диригент на хора на Държавната опера в гр. Анкара. Хорът получава Наградата на Президента на Република Турция (1994), на Хоровата асоциация ТОВА V и др. От 1998г. до 2013г. преподава хорово дирижиране и ръководи студентския хор в Музикалния факултет на Bilkent University – Анкара. Хорът е удостоен с първа и втора награда на международни конкурси в гр. Превеза и гр. Тур. Получава Grand Prix на Международния майски хоров конкурс „Проф. Георги Димитров“, както и на фондация „Петко Гр. Стайнов“. Канена е за член е на журито на международни хорови конкурси в Анкара и Варна.