ЖУРИ 2023

Питър Бродбент е един от водещите хорови диригенти в Великобритания, познат със своите изпълнения на съвременна музика. През 1988 той сформира камерен хор „Joyful Company of Singers”, който бързо се утвърждава като един от водещите камерни хорове в цяла Европа, печелейки множество национални и международни конкурси. Участват в най-известните фестивали във Великобритания (като BBC Proms) и в много концерти из Европа и САЩ. Репертоарът на камерния оркестър включва над 35 изпълнения и над 25 записани CDs, чиято бройка продължава да расте.

Питър Бродбент работи и като гост диригент из цяла Европа, включително за концерти и записи на BBC Singers, Националния камерен оркестър в Дъблин и Филхармонията и хора „Kodály“ в Дебрецен. Изнася мастъркласове и журира на международни конкурси. Награден е с Унгарски орден за заслуги, поради заслугите му в разпространяването и затвърждаването на британско-унгарските културни отношения. Получава и орден на Британската империя за приноса му към музиката.

Золтан Кошич-Холпър е хоров диригент, баритон и учител по музика. Той е главен диригент на хора „Kodаly“ в Дебрецен, Унгария, артистичен директор на хора „Kórus Spontánusz” и гост координатор на Хора на унгарските учители “Lajos Vass“ в Словакия. Преди това е асистент диригент на Националния унгарси хор и директор на множество ансамбли като камерен хор “Vass Lajos”, хор Zoltán Górdonyi в Сопрон и Mannergesangverein Ференц Лист в Райдинг.

Като диригент работи с хора на Унгарското радио, Националния унгарски хор и оркестри като “Budafok Dohnanyi”, “Capella Savaria” и симфоничен оркестър „Ференц Лист“ в Сопрон.

През 2015 печели 2. място и специална награда за най-добро изпълнение на произведение от италиански композитор на 8. Международен конкурс за млади хорови диригенти в Торино, Италия. Золтан Кошич е и председател на Асоциацията на унгарските хорове, оркестри и фолклорни ансамбли – КУТА.

Войку Попеску е хоров диригент. Завършил Националния музикален университет в Букурещ, Румъния, той започва професионалната си кариера като член на Националния камерен хор „Мадригал”, а по-късно си сътрудничи с него като хормайстор. През 1994 г. основава хор “SOUND”, както и Културна фондация SOUND, която му позволява да организира концертни турнета, фестивали, хорови симпозиуми и майсторски класове.

Между 1988 г. и 2004 г. работи като втори диригент на Детския хор на Румънското радио, а от 2004 г. до 2018 г. е главен диригент на хора. Прави специални записи за Фоноархива на Румънското радио и участва във вокално-симфонични концерти и много акапелни проекти. Неговите над 60 участия в артистични турнета, фестивали и международни конкурси в Европа, САЩ, Канада и Япония му носят множество медали и награди, както и професионално признание от специализираната критика.

Пише статии, води уроци по хорово изкуство и многократно участва като член на жури в национални и международни хорови конкурси. Той провежда хорови семинари, организирани в различни културни центрове от асоциации като: Cantascuola – Торино, Cantica Nova – Милацо, ARS Cori – Сицилия, AERCO – Емилия-Романя, Съюзът на молдовските музиканти – Кишинев, COREARTE – Барселона, Меделин, Ла Плата и SODRE – Монтевидео, AMJ – Узедом.

Славил Димитров е роден през 1972 г. От дете учи пиано и пее в хор „Бодра песен“ в Шумен, а в гимназиална възраст започва да учи и композиция при акад. Александър Райчев и проф. Георгий Успенский в Одеса. Завършва НМА „Проф. П. Владигеров” със специалности – “Хорово дирижиране” и „Оперно-симфонично дирижиране”. Като студент работи в Хора на софийските момчета и Академичния хор „А. Манолов“. Още преди дипломирането си, започва работа в Държавна филхармония Шумен. През 2006 г. създава хор „Симеонис“. От 2007 до 2009 г. е Хоров директор в Софийска опера и балет, след което е Главен диригент Оперна дейност към ОФД Русе, където ръководи и хор „Дунавски звуци“. През 2012 г. е Хоров директор в Операта в Измир, Турция, а от 2013 е диригент и на оркестъра. В Измир създава първата в Република Турция специалност „Хорово дирижиране“. От 2015 до 2022 г., е диригент на Националния филхармоничен хор при Софийска филхармония, където създава и Детския филхармоничен хор. Диригент е на симфоничните и хорови състави при НМУ „Любомир Пипков“ и на Хора при Храм „Св. София“, в столицата.

Автор е на инструментална, хорова, кантатно-ораториална и оперна музика. Идеолог и Генерален директор на „Детският хор на България“. Член е на Съюза на българските композитори. От 2018 г. е Председател на Българския хоров съюз.

Дарина Кроснева завършва Държавна музикална академия ’’Проф. Панчо Владигеров’’ София, със специалност хорово дирижиране. В продължение на 44 години е диригент на Хора на Варненските момчета и младежи към Хорова школа „Проф. Марин Чонев“ – Община Варна. Със състава осъществява редица значими концертни изяви, отличен e с призови награди от национални и международни хорови фестивали и конкурси в България и Европа. Концертира с голям успех из цяла Европа и Америка. Носител е на престижни награди, почетни дипломи и отличия от международни и национални хорови конкурси и фестивали. Носител е на Специална награда и Първа награда – Монтрьо, Швейцария. Има осъществени записи с хора в Белгийското Национално радио, Радио „Шабле“- Швейцария, Българско Национално радио и радио Варна. В периода от 1981-1985 год. е Главен диригент на Женския хор на медицинските работници – гр. Варна.

Носител е на „Сребърна Лира“, „Златна Лира“ и „Кристално огърлие“ от Съюза на музикалните и танцови дейци за високи художествени постижения и дългогодишна творческа дейност;  Носител е на награда „Златен век“ на Министерството на Културата и Почетна Грамота за цялостен принос в развитието на хоровото изкуство и българската култура.

Многократно е член на жури в международни конкурси. Дългогодишен член на Организационния комитет на МХК „Проф. Г. Димитров‘‘. Председател е на Диригентски колегиум – гр. Варна при БХС.

.