УЧАСТНИЦИ 2023

Хор на Морския технологичен университет в Шчечин, Полша – конкурс

     Хор на Морския технологичен университет в Шчечин (Хорът на Морската академия в Шчечин) съществува от 20 години и в него членуват над 100 човека. Само през последните 10 години хорът е получил над 80 призови награди в най-престижните полски и международни фестивали и хорови конкурси – 13 Гранд При (в държави като Чехия, Словакия и Литва) и 46 златни медала. Хорът се изявява в над 25 държави (Италия, Франция, Испания, Турция, Македония, Литва, Малта, Ирландия, Еквадор, Русия, Канада, Япония, Тайван и други). Има издадени 9 диска и 17 музикални видеа, както и множество концерти и премиери на съвременни произведения. Най-новият албум на хора – „The Sound of the Sea” (2023) е номиниран за престижната награда Fryderyk (полските награди „Грами“). Чрез активната си дейността, хорът изгражда широко разпространена представа за родния си град и неговата морска тематика. Точно поради тази причина получава титлата „Посланик на Шчечин“.

     Силвия Фабианчик-Макуч, професор в Колежа за музикални изкуства в Арт Академия Шчечин е основател и диригент на „Хор на Морската Академия в Шчечин“, с който тя се изявява и популяризира хоровата музика. Диригент е на професионалния вокален ансамбъл „Pomerania Singers”, директор в Културния център на Морската Академия в Шчечин, артистичен директор и създател на уникален проект с Common Sounds, артистичен директор на Полския съюз за хорове и оркестри в Шчечин, член на жури в хорови конкурси. Тя е носител на няколко титли за най-добър диригент в множество хорови конкурси в Барчево, Люблин, Легница, Братислава, Прага и Китай. Има награда за един от 10-те най-добри диригенти (от общо 200 хора) на Световния Хоров фестивал в Хонконг, както и много други отличия за своите артистични постижения връчени от президента на Полша, министъра на културата и др.

Младежки хор на Мадрид, Испания – конкурс

     Младежки хор на Мадрид се състои от 85 члена. В кратката си кариера хорът успява да стане един от водещите младежки хорове в Испания. Част е от Мадридската хорова федерация, Каталанската федерация за хорови ансамбли и Международната федерация за хорова музика.

     От основаването си през 2014 г., хорът участва в международни фестивали като XIX и XX EUROPA CANTAT, Френските 22., 23. и 24. хорови фестивали, Конкурса „Eternal Music” в Рим и Световният симпозиум за хорова музика в Барселона през 2017 г.. През 2022 г. хорът участва в 57. Международен фестивал за хорова музика в Барселона, организиран от FCEC. Участва и в програмата на XX Световен ден на мира, организиран от ЮНЕСКО в Толоса, Испания. С помощта на Международната федерация за хорова музика през последните години хорът организира Световния ден за хорово пеене. Притежава множество награди от национални и международни конкурси, сред които: първо място и наградата на публиката от Конкурса на Сан Висенте де ла Баркера за морска песен в Кантабрия, Испания, златна диплома в категория „Смесен хор“ от онлайн изданието на Хоровия фестивал за световен мир 2021 г., 4 награди в различни категории от 52. Хоров конкурс в Толоса, Испански национален Гранд При за хорова музика в Сан Висенте де ла Баркера, Испания през 2022 г., първо място в категория „с маска“ на II Международен Хоров видео конкурс на FCEC. През февруари 2023 г. печели първо място в I хоров конкурс “Ciudad de Granada”. Хорът е отразяван често в радио и телевизионни програми, както и в пресата.

     Хуан Пабло де Хуан дирижира Мадридския младежки хор от създаването му през 2014. Освен него, той дирижира и Хорът на мадридските мъже (Coro de Voces Graves). Завършва Музикалната консерватория на Малага, а по-късно специализира хорово и оркестрово дирижиране в Кралската музикална консерватория в Мадрид.

     Печели множество награди за дирижирането си: Гранд При Варна (2010), 60. Международен конкурс за хабанера и полифония в Торевиеха и 8. Международен фестивал „Musica Eterna Roma”. Президент е на журито на 63. Международен конкурс за хабанера и полифония в Торевиеха. Дирижира за различни фестивали и срещи като 23. Choralies през 2019 г. и Международния фестивал за хорова музика в Барселона през 2022 г., организирано от FCEC. През 2019 г. е главен диригент на хора на Испанската национална телевизия.

Смесен хор „Емилс Дарзинш“, Рига, Латвия – конкурс

     Основан през 2003 г. като Swedbank choir (хор Сведбанк), преименуван на Смесен хор „Емилс Дарзинш“ през 2014 г. От 2019 г. артистичен директор на хора е Ричард Лапинш. Хорът изпълнява акапелни и инструментални концерти с орган и оркестър. Участва в различни музикални събития – театрални постановки, Коледни концерти в Рига, в църковни събития, дарителски кампании, хорови събирания в Латвия, международни фестивали и конкурси като Spittal Choir competition (2. място в категория „Фолклор“, 1. място в категория „Оригинална музика“ и награда на публиката), Международен хоров конкурс в Марктобердорф, Германия (3. място), 1. Международен хоров конкурс „Рига пее“ (победител в категория „Смесен хор“). През 2022 г. хорът участва в 5. Международен Хоров конкурс „Балтийско море“ и е избран за участие в Гранд При, печели 4 място и е обявен за победител в категория „Най-атрактивно изпълнение“. Смесен хор „Емилс Дарзинш“ има най-високия резултат в регионалните листи и е номиниран за участие в конкурса „Battle of the Songs” в Латвия.

     Рихардс Лапинш е роден през 1999 г. диригент от Рига, Латвия. Пее от 2-годишен и започва уроци по дирижиране на 15 години при В. Бернхофс. От 2006 г. до 2019 г. посещава National School of Arts Riga Cathedral Choir School (RCSS) //Националното училище за изкуства и завършва специалност „Хорово дирижиране“, както и програмата за вокално обучение. През 2023 г. Рихардс завършва Латвийската академия за музика „J. Vītols”, хорово дирижиране при А. Веисманис. Освен формалното си обучение, той участва в мастъркласове по хорово дирижиране при К. Путнинш, А. Парот, Р. Норингтън и в ансамбли като “Theatre of Voices”. През 2021 г. той учи дирижиране в Академия Сибелиус, Финладия като част от Еразъм програмата за обмен.

     Като певец той обикаля Европа, Азия и САЩ и пее с различни професионални и непрофесионални хорове. Рихардс работи с много елитни хорове в Латвия. Работи и с инструментални и вокални ансамбли в Латвия и по света. Артистичен директор а на Смесен хор „Емилс Дарзинш“ в Рига и смесен хор „Видземе“ в Цесис, както и на вокална група „Midnight Five”. Рихардс успешно участва в множество хорови конкурси за дирижиране. Печели 1. място на 3. Международен младежки конкурс за диригенти „И. Кокарс“ през 2019 г. в Латвия.

Вокален ансамбъл “Фортисимо”, Бургас, България – конкурс

     Вокален ансамбъл “Фортисимо” е създаден в края на 2014 г. в град Бургас. Ансамбълът печели обичта на публиката с хомогенно и експресивно звучене, спятост и красива визия. Носител е на първи места и Гран при на национални и международни конкурси, победител в телевизионния проект „Игра на хорове“ в предаването „Шоуто на Слави“. Връх в кратката биография на ансамбъла са I награда в категория „Камерни хорове” и Наградата на Български хоров съюз на XXXVIII на Международен майски хоров конкурс „Проф. Георги Димитров”, златен медал и победител в категория „Камерни хорове и ансамбли“, Голямата награда на „Гран При на нациите“ в същата категория на Европейски хорови игри и „Гран При на нациите“ в Рига – Латвия 2017 г., I-ва награда на официалното жури и Наградата на публиката на националния песенен конкурс „Бургас и морето“ 2017 г. и 2021г. През 2018 г. Два златни медала и шампионската титла в категория „Вокални ансамбли“ от Световните хорови игри в Южна Африка, два златни медала от „Гран При на нациите“ в Гьотеборг – Швеция през 2019 г.. Участва във финала на Европейския хоров конкурс „Let The Peoples Sing” – Барселона, Испания. През 2020 г. печели  златен медал на Rimini International Choral Competition, както и  златни медали и победители в категория на  Rovdo International Choral Competition – Беларус 2021 г., World Choir Festival – Хонг Конг 2021 г., World Piece Choral Festival – Австрия 2021 г. и много други. Двукратен световен шампион в две категории на World Choir Games – Flanders – Belgium през 2021 г., победител в категория Вокални ансамбли и камерни хорове на „Vox Lucensis” – Lucca, Italia – 2022 г., Гран при на Международен хоров конкурс “Cracovia Cantans” – Краков, Полша 2022 г. и други.

     Има издадени два самостоятелни албума. Изнася с голям успех самостоятелни концерти в Шрусбъри – Англия, Антверпен – Белгия, Пасау и Мюнхен – Германия, както и в много градове в България. Двукратен носител на престижната награда „Ансамбъл на годината –  2018 и 2021“ на Българско национално радио.

     Основател и диригент на ансамбъла е Милена Добрева.

     Милена Добрева е завършила Средно музикално училище – Бургас, АМТИИ – Пловдив, Поп и джаз пеене – НМА „Проф. Панчо Владигеров“ и Музикални медийни технологии и тонрежисура в Софийски университет „Св.Климент Охридски“.

     Била е учител по поп и джаз пеене и пиано в СУ „Димчо Дебелянов“ , джаз пеене и вокални ансамбли в НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ – Бургас. От 2021г е учител по поп и джаз пеене в ЦПЛР – Бургас. От 2018г. диригент е и на смесен хор „Родна песен“ към Община Бургас.

     Създател и ръководител е на Вокална формация „Морски песъчинки“ и на Вокален ансамбъл „Фортисимо“ – носители на призови места в национални и международни музикални конкурси и фестивали. Със съставите си записва и издава общо 7 самостоятелни албума. Осъществява звукозаписи, обработка и мастер на многобройни албуми на фолкорни състави, госпъл формации, както и на индивидуални изпълнители. Композитор и аранжор на детски песни – наградени на Националния конкурс „Бургас и морето“ и Национален конкурс за детска песен „Сладкопойна чучулига“. Носител на Първа награда на конкурса  „Учител на годината” на Р. България – 2008 г. и награда „Бург на годината – 2018“, както и наградата за диригентско майсторство „Проф. Венета Вичева“ на XXV хоров фестивал “Добри Войников“ – Шумен 2019 г. Завършила е Майсторски клас за хорови диригенти с ръководител Маестро Ф.Берниус – 2019 г. През 2022 г. е удостоена със званието „Почетен гражданин“ на град Бургас.

Малките певци от Барчелона П. Г., Италия – конкурс

    Малките певци от Барчелона П. Г. (I Piccoli Cantori di Barcellona P. G.), Италия е хорово и музикално училище, основано през 1999. В него се обучават деца от 3 годишна възраст на които им се дава шансът да участват в различни концерти, фестивали и обучителни курсове.

   Детският хор „Малките певци от Барчелона П. Г.“ се състезава в национални и международни конкурси: през 2017 г. печели 1. място в две категории и Гранд При на 9. „Il Garda in Coro“ в Малчезине, Италия; през 2018 г. – първа награда в категория „Детски гласове“ и трета награда в категория „Църковна музика“ на 66. Международен полифоничен конкурс „Guido dArezzo”. През 2022 г. хорът печели 27. „Efrem Casagrandе Гранд при“ на 55. Хоров конкурс в Виторио Венето, Италия. Печели първи места в категории „Полифония“, „Детски хорове“ и „Най-добър проект“. Хорът участва и в осмия албум на Giro Giro CantoFeniarco.

 

     Салвина Миано завършва музикално образование с пиано, след което специализира „Педагогика за детски хорове“ с Никола Кончи. През 1999 г. основава Училището за вокална и музикална подготовка “I Piccoli Cantori” Барчелона и изнася много концерти с децата. Организира вокални курсове съвместно с логопеди, които са експерти в музикалната сфера и мастъркласове с международно признати педагози. С детския хор „Малките певци от Барчелона П. Г.” тя печели множество награди от национални и международни хорови конкурси и се стреми да популяризира хоровата музика в основните училища. Често е канена за член на жури в национални хорови конкурси, а като педагог изнася лекции и курсове свързани с работата с детски гласове.

Вокална формация „Морски песъчинки“, Бургас, България – конкурс

     Вокална формация ”Морски песъчинки” е създадена през 2003 г. в гр. Бургас. Впечатлява с богатия си и разнообразен репертоар в различни стилове – обработен български фолклор, поп и рок музика, детска забавна музика, акапелни изпълнения в различни жанрове. Носител е на многобройни призови места в национални и международни конкурси и фестивали. Гранд При на НК „Път към славата“ –  София 2020 г., Голямата награда в категория “Вокални ансамбли” на НК “Вярвай, искаш, можеш” – София 2020 г., Гранд При и награда на публиката  на НК „Хармония“ – Стара Загора 2020 г, Гранд При и Наградата на младежкото жури на НК „Песенна палитра“ – Карлово 2021 г., Първа награда от НК „Децата на България пеят, танцуват, рисуват“ – Шумен и наградата на кмета, Първа награда от Международен хоровконкурс “Aegis Garminis” – Словения, Първа награда от Young Talents New Academy – Белгия, Гранд При от Международния хоров конкурс „Хорске свечаности“ – Сърбия и много други. Има изнесени самостоятелни концерти в  България, Чехия, Австрия, в централата на ООН, в Хофбургския дворец във Виена и други места в Европа. Има реализирани  радио и телевизионни рекламни и авторски клипове, както и издадени пет самостоятелни албума. Създател и художествен ръководител на формацията е Милена Добрева.

Детски хор „Орфей“, Хасково – фестивал

      Детски хор „Орфей” е създаден през 1977 година. За своето 45 годишно съществувание e изнесъл над 650 концерта в страната и чужбина, като е осъществил турнета в Европа и Азия. Орфейци са лауреати на награди от наши и международни конкурси и фестивали във Варна, Превеза, Москва, Кантонигрос, Кьолн, Бидгошч, Пловдив, Панагюрище, София,  Несебър, Лорет де мар, Виена, Даугавпилс и Пекин.

     „Орфей” е първият български хор, включен в световния хоров фестивал за мир – Виена, където певците изнесоха концерт в Златната зала на Виенската филхармония – Musikverein  и  единственият български хор, участващ във фестивалите в Пекин и Шанхай на The China Soong Ching Ling Science & Culture Center for Young People.

     Съставът и неговият диригент са носители на званието „Основател на Детският хор на България”, присъдено им от Български хоров съюз. Хорът е сред финалистите на първото в България  риалити за хорове, организирано от „Шоуто на Слави“  и телевизия Btv. Носител е на  „Златна значка” на Българския хоров съюз, „Сребърна лира” от Съюз на музикалните и танцови дейци в България, а за 40 годишнината бе удостоен и със „Златна лира” на СМТДБ. Настоящ диригент на хора е Елена Цветкова.

     Елена Цветкова е възпитаник на АМТИИ – Пловдив в класа по класическо пеене на проф. В. Александрова и по хорово дирижиране на доц. Крикор Четинян.

     Носител е на „Златна лира” на СМТДБ, Златна значка на Български хоров съюз и е наградена с Почетна грамота за „Принос във вокалната педагогика” на Сдружение „Евтерпани” – София. Тя е секретар на Български хоров съюз. Създател и артистичен директор  е на  единствения в България Национален фестивал на коледната и новогодишната песен

 

Хор ,,Св. Георги Победоносец” – Русе

     Хор ,,Св. Георги Победоносец” е създаден  през есента на 1993 година, като хор на русенските момчета от  диригента Мина Драгнева-Влайкова и пианиста Емилиян Акимов.

     От 2001 г. до 2006 г.  е част от Оперно-филхармонично дружество – Русе , а в творческия му екип се включват и пианистите Елена Колева и Божена Иванова. Различните състави на хора участват в оперни спектакли, концерти с Русенска филхармония, самостоятелни концерти, явяват се на фестивали и конкурси в България и чужбина. От 2006 г. до 2008 г. е към Военен клуб – Русе. От 2008 г. е част от дейностите на Общински младежки  дом – Русе.

     Хорът поддържа  активна  концертна дейност, с богат и разнообразен репертоар, който винаги присъстват православни песнопения, възрожденски, патриотични и с поетично-родолюбив характер български песни. За високи творчески постижения и за принос в развитието и популяризирането на българското хорово изкуство е носител на златни, сребърни и бронзови медали, специални награди, плакети, дипломи, грамоти. Носител е на награда ,,Русе’’ и Сребърна лира от Съюза на българските музикални и танцови дейци. Хорът е концертирал в Румъния, Унгария, Австрия, Белгия, Германия, Полша, Гърция, Италия и други.

     Мина Драгнева-Влайкова е родена през 1958 година в гр. Добрич. В родния си град завършва математическа гимназия, изучава пиано и 10 години пее в световно известния детски хор на Захари Медникаров. През 1980 г. завършва АМТИИ – Пловдив в класовете по хорово дирижиране на Златина Делирадева и оркестрово дирижиране на Иван Димов. По време на следването пее в Пловдивско певческо дружество и Студентски камерен женски хор под диригентството на Крикор Четинян.
     От 1980 г. до 1987 г. е диригент в Хоровата школа на Захари Медникаров в Добрич, където създава и Хор на момчетата. Паралелно е  и главен диригент на Смесен хор ,,Черноморски звуци“ гр. Балчик, с който печели златен медал от Шести републикански хоров фестивал. В периода 1987 г. – 1990 г. е преподавател по солфеж, учебен хор и диригент на хора на музикалното училище ,,Христина Морфова“ в гр. Стара Загора.
     От 1991г. живее и работи в гр. Русе. От 1991 г. до 2001 г. е помощник-диригент в Смесен хор ,,Дунавски звуци“. През 1993 г. основава Хор на русенските момчета ,,Св. Георги Победоносец“ с който през 2001 г. основава Детско-младежка хорова студия към Държавна опера – Русе.
     От 2008 г. до настоящия момент, г-жа Влайкова е диригент на формациите на Детско-младежки хор ,,св. Георги победоносец“ при Общински младежки дом – гр. Русе.

Детски хор при Хорова школа, Свиленград – фестивал

     Детски хор „Свиленград“- В началото на септември, 2016 г. бивши хористи от Хоровата школа на Свиленград, заедно с техния диригент решават да възстановят традицията на хоровото пеене в града.  От есента на 2019 г. е създаден Детския хор. През тези години Детския хор е участвал с успех на Фестивалите „Национален фестивал на коледната и новогодишна песен“, Хасково 2019 г., 2020 г. „Фестивал на детските и младежки хорове“, Варна 2019 г., 2020 г., във изданията на Фестивала „Нека пеем заедно“ и инициативата на БХС „България пее“ и е изнесъл голям брой самостоятелни концерти из Община Свиленград и извън нея. В репертоара си Хоровата школа има произведения от различни епохи и жанрове. През 2021 г. и 2022 г. по идея на Български хоров съюз, Детския хор е избран с още 10 детски хора от цялата страна и участва в основаването на Детския хор на България. През 2023 г., Детският хор участва във Международния Хоров Фестивал в ЧанакКале, Турция. Представянето на хора е отразено в два централни турски вестника.

     Кирил Търпов започва да учи дирижиране 16 годишен като ученик на Георги Димитров и Самуил Видас. По-късно учи в БДК в класа на проф. Димитър Русков. Дебюта му като хоров диригент е през 1977 г. във гр. Враца, където работи като асистент на проф. Видас и диригент на Средношколския и на детския хор.

     От 1985 г. работи в Свиленград, където създава Хорова школа с хорови паралелки. От 1999 г. Търпов живее и работи в Ню Йорк. В сътрудничество с няколко американски фондации той провежда програми за културен обмен между България и Съединените Американски Щати. През 2001 г., със спонсорство от JP Morgan Chase, Кирил Търпов става член на Асоциацията на американските хорови диригенти и реализира идеята си за Българо-американски форум на изкуствата „Фестивал на светлината“. От 2003 г. Търпов организира Фестивал на българското изкуство и култура „Български сезони в Ню Йорк“. Носител е на приза „Музикант на годината“, секция „Активна творческа дейност“ на БНР за 2021 г.

Смесен хор „Добри Чинтулов“, Сливен – фестивал

     Хор „Добри Чинтулов” при читалище „Зора 1860” е първият смесен хор в България. Основан е през 1893 год. от учителя Михаил Райнов. Вече  повече от столетие е един от  стожерите на музикалния живот в Сливен и с чест защитава музикалната слава на Родината ни по концертните подиуми у нас и в чужбина. Изключително голям принос за високите постижения на хора има  диригента академик Методий Григоров, който го ръководи от 1977 година до 2018 година. Под неговата палка хор „Добри Чинтулов” е извоювал международна известност с участията си на множество престижни международни конкурси, сред които: ХIХ Международен фестивал на хоровата песен в Полша – „Голямата награда на Съюза на полските хорове и оркестри”; награди от Международния конкурс за сакрална музика в Превеза –Гърция; трета награда от Международния хоров фестивал в гр.Охрид – Македония; първа награда от участие в Международния хоров фестивал в град Лорето – Италия. За своята 123 годишна история хорът е изнесал концерти в над 30 държави- Русия, Италия, Испания, Германия, Турция, Гърция, Чехия, Словакия, Франция, Белгия, Австрия, Кипър, Украйна, Сърбия и други. Репертоарът на Смесен хор „Добри Чинтулов” обхваща произведения от всички стилове и епохи. От есента на 2018 г. за диригент на Смесен хор „Добри Чинтулов” е Георгиос Филаделфевс – пианист и тенор с международна известност.

     Георгиос Филаделфефс завършва Консерваторията в Атина като пианист през 1997 г. През 1998 г. идва в България и завършва ДМА“П.Владигеров“ с пиано в калса на проф. Жени Захариева. Следва магистратура по оперно пеене в класа на доц. Свилен Райчев, проф. Павел Герджиков и проф. Александър  Йосифов. През 2005г. дебютира в операта „Тоска“ в ролята на Каварадоси. Изпълнявал е ролите на Ернесто – „Дон Паскуале”, Тебалдо – „Капулети и Монтеки”, Княз Шуйски – „Борис Годунов”, Туриду – „Селска чест”, Канио – “Палячи”, Родолфо – „Бохеми”, Ромео – „Ромео и Жулиета”, Алфред – „Прилепът”, Маеда – „Съдба” . Репертоарът му освен тенорови партии включва Антични арии, Lieder, ораториални произведения, канцонети и камерни произведения. Концертирал е в Кипър, Унгария, Сърбия, Германия, Испания, Португалия и Швейцария. Г. Филаделфевс е лауреат на национални и международни конкурси за пиано, като: Международен конкурс „Grand Prix Maria Callas“, Международен конкурс „Seiler“, Национален конкурс „Maurice Saltiel“ – Гърция, Конкурс за два пиана „Yamaha“ и др. През 2002г. кметът на Атина връчва на Г.Филаделфефс медал за творческа дейност.

Женски камерен хор „Златна Лира“, Търговище – фестивал

     Женски камерен хор “Златна лира” от Търговище е основан през 1973 г. от диригента Борислав Хаджийски. Съставът се утвърждава като един от водещите женски хорове в България и по света и е домакин на единствения по рода си фестивал на женските и девически хорове „Проф. Лилия Гюлева“. Многобройни са участията и турнетата на хора в конкурси и фестивали – в Испания, Италия, Гърция, Турция, Сърбия, Македония, Румъния, Русия, Полша, Унгария, Австрия, Германия, Албания и др. Женски хор „Златна лира е носител на златни, сребърни и бронзови медали, а през 2023 година, по случай своя 50 г. юбилей е удостоен с най-високата награда на Съюза на българските музикални и танцови дейци „Кристално огърлие“. В репертоара на хора са включени музикални произведения от всички епохи и стилове. Диригент на Женски хор „Златна лира“ е Илиана Иванова.

     Илиана Иванова е родена в Търговище. Завършва АМТИИ „Проф. Ас.Диамандиев“ Пловдив. Учи дирижиране при Проф. Златина Делирадева и Проф. Марин Чонев. Специализира хорово дирижиране при Проф. Лари Уайлд /САЩ/, Проф. Елен Ги /Франция и Проф. Марин Чонев /България/. Започва да пее в женския хор, когато е на 15 г., дълги години е солист на състава, през 1980 г. става зам. диригент на хора, а от 1998 г. е негов диригент и главен художествен ръководител.

     Тя е носител на наградата за култура на Община Търговище /2007 г./ и наградата за образование /2017 г./. През тази година /2023/ е удостоена с награда „Златна лира“ от СБМТД по случай 50 г. юбилей на ПЖХ „Златна лира“. За юбилея на състава издава авторската си книга „Дъщерите на Орфей“.

     Илиана Иванова е артистичен секретар на Празниците на женските и девически хорове „Проф. Лилия Гюлева“ в Търговище.

Хор на Пловдивските младежи „Стефка Благоева“, Пловдив – фестивал

     Младежкият хор е естественото продължение на емблематичния за гр. Пловдив Хор на Пловдивските момчета “Стефка Благоева“. През далечната 1981 г. основателката на детския хор Стефка Благоева , съвместно с диригентката Теодосия  Панкова създават и Младежки хор, в който участват младежи  на възраст от 15 до 25 години. Младежкият хор през годините реализира успешни концертни изяви и участия в хорови фестивали в България, Швеция, Португалия, Италия, Франция, Белгия, Македония и др.,както и многобройни коледни концертни турнета в Европа като част от Хора на Пловдивските момчета и младежи“ Стефка Благоева“.

     От 2019 год. диригент и на Младежкия хор е Борислава Благоева. За кратко време тя успява да подготви хора и взима участие в различни фестивали – ММФ “Тримонтиада“ – гр. Пловдив; участие за Европейската столица на културата /2019 г./; XМХФ “Черноморски звуци “- Балчик, / 2021г., /; 12. и 13. и 14. издание на МДФ “Осанна във висините“ – гр. София и Китен /2021 г., 2022 г., 2023 г./; 6. и 7. издание на Националния фестивал на коледната и новогодишна песен в гр. Хасково. През 2022 г. участват в ММФ за православна музика “Св. Богородица – Достойно есть“ в гр. Поморие и в проекта на фондация „Дарби“ – София – „България-Норвегия пеят“, като осъществяват концертно турне в различни градове на България. Редовно взимат участие в  концерти по различни поводи на Община Пловдив и ОДК и няколко поредни години са част от инициативата на БХС – „България пее“.

     Борислава Благоева е родена в Пловдив, в семейство на потомствени музиканти. Майка ѝ Стефка Благоева през 1975 год. създава емблемата на гр. Пловдив – Хор на пловдивските момчета, който днес представлява хорова школа, носеща името на своя основател. Борислава Благоева завършва АМТИИ – Пловдив със специалност пиано и музикална педагогика. Завършва и специализиран курс за диригенти при проф. Васил Арнаудов и майсторски класове при доц. Крикор Четинян и Кръстин Настев. От 1989 г. работи като музикален педагог и диригент на Подготвителния хор при Хора на пловдивските момчета. От 2016 г. става диригент и на детски хор “Слава Русева“ – при Симфонично-оперетно дружество „М-ро Г. Атанасов“ гр. Пазарджик. От 2019 год. ръководи и Младежкия хор на хоровата школа с който има много участия в престижни музикални фестивали.

Младежка хорова капела към НМУ „Любомир Пипков“, София – фестивал

     Младежката хорова капела е състав към НМУ „Любомир Пипков“, София. Първоначално съставът се ръководи от проф. Лилия Гюлева, по-късно от Татяна Христова а понастоящем негов диригент е Славил Димитров.

     Дисциплината „Учебен хор“ е част от обучението на младежите, изучаващи пиано, акордеон в Училището и е единственото място, където тези млади инструменталисти могат да музицират в голям ансамбъл.

     Младежката хорова капела участва в национални и международни форуми – Европейския музикален фестивал в София, Софийски музикални седмици и др. Съставът участва в ежегодните чествания на Столична община на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май, както и в редица училищни концерти. В репертоара му присъстват както малки хорови форми, така и кантатно-ораториални произведения от Й. С Бах, В. А. Моцарт, Г. Форе, Г. Холст, Е. Л. Уебър, Л. Пипков, Г.Андреев. Изнасял е съвместни концерти с Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов“, участва в проекта на Българския хоров съюз „Детският хор на България”, в рамките на който през 2021 г. беше част от концерт в зала 1 на НДК, заедно с повече от 400 хористи от страната.

     Славил Димитров е роден през 1972 г. Свири на пиано при Росица Михайлова в Шумен. Тогава вече пее в хор „Бодра песен“ с диригент проф. Венета Вичева. А в гимназиална възраст започва да учи композиция при акад. Александър Райчев и проф. Георгий Успенский в Одеса.

     Завършва НМА „Проф. П. Владигеров” със две специалности –  “Хорово дирижиране” и „Оперно-симфонично дирижиране”. Като студент работи в Хора на софийските момчета и Академичния хор „А. Манолов“. Още преди дипломирането си, започва работа в Държавна филхармония Шумен. Там, през 2006 г. създава хор „Симеонис“. От 2007 до 2009 г. е Хоров директор при Софийската опера и балет, след което е Главен диригент Оперна дейност към ОФД Русе. Там ръководи и хор „Дунавски звуци“. През 2012 г. е Хоров директор в Операта в Измир, Турция, а от 2013 е диригент на оркестъра. Там създава първата в Република Турция специалност „Хорово дирижиране“. От 2015 до 2022 г., е диригент на Националния филхармоничен хор при Софийска филхармония, където създава и Детския филхармоничен хор. Диригент е на симфоничните и хорови състави при НМУ „Любомир Пипков“ и на Хора при Храм „Св. София“, в столицата.

     Автор е на инструментална, хорова, кантатно-ораториална и оперна музика. Идеолог и Генерален директор на „Детският хор на България“. Член е на Съюза на българските композитори. От 2018 година е Председател на Българския хоров съюз.

Хор на варненските учители „Арс Музика“, Варна – фестивал

     Хорът на варненските учители “Арс музика” води своето начало от дамска хорова група, сформирана през далечната 1951 г. Заслуга за развитието и израстването на хора в различни периоди от неговото съществуване имат известни във Варна и страната диригенти, композитори и музикални педагози. От 1988 г. хорът прераства в смесен хор с името Хор на варненските учители „АРС МУЗИКА“. От 2012 г. диригент на Хора на варненските учители „Арс музика” е Веселина Маринова, а пианист е Боян Бъчваров. Участва в много национални фестивали на художествената самодейност. Награждаван е с медали, плакети и грамоти. Хорът е носител на орден „Кирил и Методий” (1976 г.) и награда Варна (2001 г.) В своята история хорът има редица успехи: Турне в гр.Бокузе, Франция; първа награда от ХХ хоров фестивал в гр.Соаве, Италия; диплом от ХIII хоров фестивал „Франц Шуберт“, Виена; първа награда от II хоров конкурс за църковно-славянска песен „Златен ек от Златния век”, Велики Преслав; първа награда от Международния хоров конкурс „Ян Верхулст”, Хейт Хойген, Холандия; диплом от VIII Международен хоров фестивал за църковна музика „Д.П.Да Палестрина, Рим, Италия. Концертира в България, Гърция, Унгария, Турция, Италия, Украйна и др.

     Веселина Маринова е родена в град Варна. Завършва СМУ „Добри Христов“ в класа по пиано на Юлия Жекова. Продължава образованието си в АМТИИ, град Пловдив със специалност Музикална педагогика. Учи пиано при Тодор Кювлиев и Кръстина Боева, хорово дирижиране в класа на Василка Спасова, а оркестрово дирижиране – при проф.Иван Спасов. След дипломирането си работи в Представителен Детски хор – град Добрич под ръководството на маестро Захари Медникаров. От 1987 г. (до 2022 г.) работи като корепетитор в Държавна опера – Варна. От 1987 г. е хормайстор в Хора на варненските учители “Арс музика”, а от 2012 г. е негов диригент. С хорът на варненските учители „Арс музика“ участва активно в концертния живот на град Варна, а също така и в редица проекти в страната и чужбина: 2012 г. – Истанбул, Турция; 2014 г. – Карпениси, Гърция; 2015 г. – Русе, България; 2016 г. – Харманли, България; Будапеща, Унгария; 2018 г. – Николаев, Украйна; Карпениси, Гърция; 2019 г. – Русе, България; Малта; 2022 г. – Габрово, България; 2023 г. – Чанаккале, Турция и други.

Дамски камерен хор при прав. храм „Свети Атанасий“, Варна – фестивал

      Дамският камерен хор при храм „Свети Атанасий” град Варна е създаден през 2003 г. През годините той е дирижиран от Теодора Андреева, Розина Цонева и Евгения Григорова. Съставът се състои от 12 хористки и един солист – Любомир Григоров.

     Хорът достойно работи за утвърждаване авторитета на православното пеене, както с молитвените изпълнения по време на литургиите в храма, така и с многото концертни изяви в страната. Ежегодно участва: във Фестивала за старинна и духовна музика „Stravaganza” в град Каварна; в организираната от Българският хоров съюз Национална хорова инициатива ”България пее”; изнася концерти на сцена „Раковина” в Морската градина на гр. Варна. Традиция са и концертите „Дамски камерен хор и приятели”, очаквани с нетърпение от многобройните почитатели на състава. Носител е на дипломи от ХIV международен фестивал на православната музика ”Света Богородица-Достойно есть” в град Поморие. През 2018 г. изнася концерт в храма съвместно с Негово Високопреподобие Архимандрит Никодимос Каварнос. През 2019 г. съставът участва в Хоровата среща ”Свети Георги победоносец” в град Русе.

     С благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, дамският хор при храм „Свети Атанасий” и мъжкият хор при Катедралния храм ”Свето Успение Богородично” се обединяват в Епархийски смесен хор, който пее на големи Господски празници, тържествени чествания на годишнини и на литургии във Варна, Шумен и Велики Преслав. През 2023 г. Дамския камерен хор чества двадесет годишен юбилей.

     Евгения Григорова е родена в град Варна през 1957 година. Пее като хористка и  солистка  на Детски хор „Добри Христов“. Завършва СМУ „Добри Христов“ в гр. Варна и АМТИИ в гр. Пловдив. От 1979 г. до 1985 г. работи при известния български хоров диригент Захари Медникаров в гр. Добрич като помощник диригент. След завръщането и в родния град работи като учител и дирижира Женски хор при Военноморска болница, Детски хор „Магия 7“, Хор на варненските учители „Арс Музика“ с който печели: първа награда на международния хоров конкурс „Ян Вермулст“ в гр. Хейтхюизен, Холандия; първа награда на Втория хоров конкурс за църковно-славянски песнопения „Златен ек от Златния век“ във Велики Преслав, участва в Тринадесетия международен хоров фестивал „Франц Шуберт“ във Виена и в Осмия международен хоров фестивал за църковна песен „Джовани Пиерлуиджи да Палестрина“ в Рим.

     С Камерен ансамбъл „Св. Йоан Златоуст“ при старинен храм „Св. Успение Богородично“ – Варна печели: Специална награда на Международния хоров фестивал за православни песнопения в гр. Хайнувка, Полша; заснима два филма за БНТ с православни песнопения; Лауреат е на Третия международен фестивал на православната музика „Света Богородица – Достойно ест“ в гр. Поморие, както и носител на почетен медал. От 2003 г. е диригент на Детски хор „Ангели“ и Дамски камерен хор при храм „Св. Атанасий“ – Варна.

Хор на девойките и жените при ХШ „Проф. Марин Чонев“, Варна – фестивал

      Женски хор с над 50 годишна история. Дълги години /от 1981г. до 2022г./ художествен ръководител и диригент е г-жа Захарина Милкова – Никитасова. Съставът е носител на призови награди /Първа, Втора и Трета/ от международни хорови конкурси: Варна-България, Неерпелт – Белгия /двукратно наградени и със специална награда „Cumlaude“/,Арецо – Италия, Лантголен – Великобритания, Анкара – Турция, Монтрьо – Швейцария, същевременно има и почетни дипломи за участие в множество европейски хорови фестивали, певчески ателиета, вкл. и в САЩ – Минесота. Едновременно с това формацията е била организатор и домакин на хорови срещи и ателиета в град Варна. Има осъществени съвместни концерти с филхармоничните оркестри на Варна, София, Одеса /Украйна/, Белфорт /Франция/. В концертния репертоар са включени пиеси от малката песенна форма до кантатно-ораториалния жанр.

     От месец октомври 2022г. диригент на хора е Сълзица Николова. С Хора на варненските девойки и жени през изминалия творчески сезон 2023-2024 г. осъществява турне в Република Полша, участва в 11-ти Международен хоров фестивал „Черноморски звуци“ – град Балчик е част от различни концерти на местно ниво.

     Сълзица Николова е родена през 1964 г.. Завършва СМУ “Добри Христов”, град Варна със специалност солово пеене. Висшето си образование завършва през 1990 г. във Академия за музикално танцово и изобразително изкуство – Пловдив със специалност музикална педагогика и естетика. Пее от 10-годишната възраст и участва в различни хорови състави. Работи с Лидия Душек, Захарина Милкова-Никитасова, Крикор Четинян, Васил Арнаудов. С диригентското предизвикателство се среща в работата си като учител като ръководи училищен хор и вокална група.

     От месец юни 2010 г. поема ръководството на Дамския камерен хор при Старинен храм “Свето Успение Богородично” в град Варна. Със състава осъществява  самостоятелни концерти и участва в множество културни прояви организирани от Община Варна.  Реализира и записи в Радио Варна. От 2022 г.  поема ръководството на Хора на варненските девойки и жени при хорова школа „Проф. Марин Чонев“ при Община Варна. С тази хорова формация през творчески сезон 2023-2024 г. подготвя нова акапелна програма и осъществява турне в Република Полша, участва в 11-ти Международен хоров фестивал „Черноморски звуци“ – град Балчик е част от различни концерти на местно ниво.

Детски хор „Добри Христов“ при ЦПЛР-ОДК, Варна – фестивал

     Детски хор „Добри Христов“ при ЦПЛР-ОДК, Варна е един от първите български детски хорове основан през 1952 – 1953 г. от Димитър Ресненски. През годините диригенти на хора са били Лидия Душек, Цанка Петрова, Ивелина Димитрова, Захарина Милкова, Ирена Коларова. От 2016 г. диригент на хора е Галина Станишева.

     През 2020г. и 2022г., вземат участие в Международен музикален фестивал “Варненско лято“ в творческо сътрудничество с камерен ансамбъл „Симфониета“ с диригент проф. Милко Коларов. Детски хор “Добри Христов“ е удостоен с наградата на фондация “Йордан Камджалов“, връчена на XI Празници на женските и девически хорове “ Проф. Лилия Гюлева “, Търговище 2019 г. През 2021г. хорът печели златен медал от участието си  в онлайн изданието на Световния хоров фестивал на мира – Виена, Австрия.  През същата година завоюва първа награда от престижният Московски международен музикален конкурс в категория „Ансамбли“. През 2022 г. Детски хор „ Добри Христов“ печели първа награда от Охридския хоров конкурс, гр. Охрид, Северна Македония, в категория „Детски хорове“ и специалната награда за най- добро изпълнение на  песен от македонски композитор. За своя принос към музикалното изкуство, Детски хор „Добри Христов“ е награден със Златна лира на Съюза на българските музикални и танцови дейци, а през 2023г., по случай 70 – годишният юбилей  хорът е удостоен с най-високото отличие на СБМТД – Кристално огърлие.

     Галина Станишева завършва магистратура в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство гр. Пловдив. Учи дирижиране при доц. Крикор Четинян и специализира класическо пеене в класа на проф. Валентина Александрова. От 1993г. работи в ЦПЛР-ОДК, Варна. От 2002 г. е част от екипа на Варненска детско-юношеска опера и Детски хор „Добри Христов”, където работи като вокален педагог и преподавател по солфеж. От 2014 г. е диригент на детския състав, а от 2016 г. и на концертния състав на Детски хор “Добри Христов“. Под нейно ръководство хорът участва в престижни фестивали и конкурси и печели множество отличия и награди.

     През 2013 г. Галина Станишева получава наградата на ОДК -Учител на годината. През 2018 г. е удостоена със Сребърна  лира от Съюза на българските музикални и танцови дейци. През 2022 г. получава „Награда Варна“ в номинацията „Учител на годината“.

     През 2023 г. е наградена от Съюза на българските музикални и танцови дейци със Златна лира за високи художествено творчески постижения по повод 70 години от създаването на Детски хор“ Добри Христов“  и 30 години творческа дейност.